EVYAP MALEZYA Tesislerine ait kampüsün oluşumunda arazi yerleşim planlamasının ilk aşaması, yatırımın ilk bölümünde inşa edilmesi öngörülen blokların konumlandırılmasına ilişkin kararların alınması olmuştur. Bu çerçevede, blokların işlevleri gereği, birbirleriyle olan ilişkilerine gore düzenlenmesi ve bu blokların aralarında gerekli mesafelerin bırakılması en önemli tasarım kriteri olmuştur.
Bu yerleşimde diğer önemli husus, ileride arazi üzerinde yapılacak genişlemelere veya yeni yapılaşmalara da olanak tanıyacak, rezerv alanların ayrılmasıdır. Bu şartların sağlanması için, öncelikle arazi girişi, arazinin kuzey sınırını belirleyen 4.cadde üzerinde oluşturulmuştur. Giriş noktası ve ona bağlı ana trafik aksı, Fabrika (A Blok) ve Sabunlaşma Binası (D Blok) cephelerinde yer almakta olan kamyon trafiğinin, alan ihtiyacına gore konumlandırılmıştır. Böylece, araziyi ikiye bölen hat sayesinde, ileride oluşacak yeni yapıların ulaşımı da, diğer mevcut işlevlerin rahatsız edilmesini önleyecek, araçların hareket aksları, farklı işlevlere göre birbirlerinden ayrıştırılabilecektir.
Tüm arazide, bina – yol araları, yeşil alanlarla oluşturularak, kampüsün daha güzel ve bakımlı gözükmesi öngörülmekte, gereksiz tozlanmanın da önüne geçilerek, saha temizliğinin daha kolay sağlanması amaçlanmıştır.
Yaya aksları, çeştili senaryolar ışığında belirlenmiş, buna gore, yol tretuarlarında ulaşım hatları düzenlenmiştir.
Ofis ( B Blok) ve Kantin (C Blok) Binaları, en işlek trafik aksı olan ve arazinin batı sınırını oluşturan, 3.caddeye yöneltilmiş ve EVYAP Firmasının imajını, en etkin şekilde görselleştirecek cephe düzenlemesiyle oluşturulmuştur.
Her yapı adası arasında, araç trafiğine olanak verecek ara yollar bırakılmış, bu yolların genişlikleri gerekli durumlarda, itfaiye araçlarının rahatlıkla geçebileceği şekilde ölçülendirilmiştir.
Arazi Sınırlarını oluşturan çizgiler, arazi içinde oluşturulan yeşil bir bantla, koparılarak, arazi peyzajı, daha kuvvetli bir hale getirilmiştir.
Cem ERÖZÜ
Yük. Mimar